Wyszukaj

Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  Rachunkowość  »  Księgi rachunkowe  »   Opublikowano stanowisko Komitetu w sprawie ujęcia transakcji zamiany składników ...

Opublikowano stanowisko Komitetu w sprawie ujęcia transakcji zamiany składników aktywów niepieniężnych

Zeszyty Metodyczne Rachunkowości nr 14 (446) z dnia 20.07.2017
Nowe prawo NOWE STANOWISKO KOMITETU
W Dzienniku Urzędowym Ministra Rozwoju i Finansów z 5 lipca 2017 r. pod poz. 127 opublikowano uchwałę nr 12/2017 Komitetu Standardów Rachunkowości z 12 czerwca 2017 r. w sprawie przyjęcia stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie ujęcia transakcji zamiany składnika aktywów niepieniężnych na inny składnik aktywów niepieniężnych. Tekst stanowiska stanowi załącznik do ww. uchwały. Weszło ono w życie z dniem ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym i ma zastosowanie po raz pierwszy do transakcji rozpoczynających się od 1 stycznia 2017 r.

Stanowisko ma ograniczone retrospektywne zastosowanie, tj. stosuje się je do transakcji, które miały miejsce w roku obrotowym bezpośrednio poprzedzającym rok, w którym stanowisko zastosowano po raz pierwszy. Dopuszczalne jest pełne retrospektywne zastosowanie wytycznych tego stanowiska. Jeżeli zastosowanie niniejszego stanowiska wpływa na dane porównawcze, to jednostka ujawnia ten fakt zgodnie z KSR nr 7 "Zmiany zasad (polityki) rachunkowości, wartości szacunkowych, poprawianie błędów, zdarzenia następujące po dniu bilansowym - ujęcie i prezentacja".

Ponadto w stanowisku zawarto wytyczne jak księgowo ująć niepieniężne transakcje, w ramach których jednostka traci kontrolę nad jednym składnikiem aktywów i w zamian uzyskuje kontrolę nad innym. Problemem, który pojawia się w przypadku takich transakcji, jest sposób księgowego ujęcia otrzymanych aktywów (tj. określenia ceny nabycia oraz ujęcia ewentualnej różnicy pomiędzy wartością bilansową przekazanego składnika aktywów a ceną nabycia otrzymanego składnika aktywów), aby zapewnić zgodność z art. 4 ust. 2 ustawy o rachunkowości. Przykładem takiej transakcji jest wniesienie wkładu rzeczowego (aportu) w postaci składnika aktywów w zamian za objęcie udziałów lub akcji, czy też niepieniężna transakcja z inną jednostką polegająca na zamianie jednego składnika aktywów na inny.

Przedmiotem stanowiska jest przedstawienie sposobu ujęcia skutków transakcji zamiany jednego lub kilku składników aktywów niepieniężnych.

Stanowisko ma w szczególności zastosowanie do transakcji, w których następuje:

• świadczenie usług lub przekazanie aktywów niepieniężnych w zamian za usługi lub aktywa niepieniężne,

• zbycie składnika aktywów niepieniężnych uwarunkowane nabyciem w zamian innego składnika aktywów niepieniężnych (transakcje powiązane),

• przekazanie przedsiębiorstwa, zorganizowanej części przedsiębiorstwa lub pojedynczych składników aktywów niepieniężnych w zamian za udziały.

Transakcje objęte zakresem niniejszego stanowiska mogą przybierać różne formy prawne oraz może składać się na nie jedna lub wiele powiązanych ze sobą transakcji.

Z zakresu stanowiska wyłączone są:

• transakcje, w których jednostka wydaje lub nabywa własne akcje lub udziały w zamian za aktywa niepieniężne (tj. ujęcie w księgach rachunkowych przyjmującego aport),

• transakcje leasingu zwrotnego, o których mowa w KSR nr 5 "Leasing, najem i dzierżawa",

• połączenia spółek, do których stosuje się przepisy art. 44a-44d ustawy o rachunkowości.

Przepisy podatkowe (np. dotyczące podatku dochodowego, VAT lub podatku od czynności cywilnoprawnych) mogą wymagać ustalenia wartości rynkowych zamienianych składników aktywów dla potrzeb podatkowych lub opierać wyliczenie skutków podatkowych na podstawie wartości księgowych. Stanowisko nie odnosi się do kwestii podatkowych. Jednostka stosuje postanowienia KSR nr 2 "Podatek dochodowy" do ujęcia skutków podatkowych zamiany składników aktywów.

Księgi rachunkowe - czytaj także: