Nasza jednostka zajmująca się handlem detalicznym uzyskuje przychody m.in. ze sprzedaży żywności. W związku z wprowadzeniem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, na sprzedawców żywności może zostać nałożony obowiązek uiszczenia opłaty za marnowanie żywności. Na jakim koncie powinna być ewidencjonowana w księgach rachunkowych taka opłata?
W księgach rachunkowych opłata za marnowanie żywności powinna być odnoszona w ciężar kosztów działalności operacyjnej.
W ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U. z 2019 r. poz. 1680) określono zasady postępowania z żywnością i obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania jej marnowaniu oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności. Wprowadza ona mechanizmy mające na celu zapobieganie marnowaniu żywności m.in. poprzez nałożenie obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne oraz wprowadzenie opłat i kar za marnowanie żywności.
Na podstawie art. 5 przywołanej ustawy sprzedawcę żywności zobowiązano do ponoszenia opłaty za marnowanie żywności. Jest ona obliczana na koniec roku kalendarzowego. Wnosi się ją do dnia 30 kwietnia roku kalendarzowego następującego po roku, którego opłata dotyczy. Jeżeli wysokość całej opłaty nie przekracza 300 zł, opłaty nie wnosi się.
Dane dotyczące wysokości należnej opłaty lub wartości żywności przekazanej organizacjom pozarządowym na cele społeczne jednostka wykazuje w sprawozdaniu finansowym.
W księgach rachunkowych opłatę za marnowanie żywności należy ewidencjonować zgodnie z zasadą memoriału, o której mowa w art. 6 ust. 1 ustawy o rachunkowości. Zgodnie z nią w księgach należy ująć wszystkie osiągnięte, przypadające na rzecz jednostki przychody i obciążające ją koszty związane z tymi przychodami dotyczące danego roku obrotowego, niezależnie od terminu ich zapłaty. Oznacza to, że wartością opłaty za marnowanie żywności należy obciążyć koszty roku, którego opłata dotyczy, niezależnie od tego, że wnosi się ją do dnia 30 kwietnia roku następnego.
Jednostki kwotę opłaty zaliczają do kosztów działalności operacyjnej. W zespole 4 księguje się ją na koncie 40 "Koszty według rodzajów" (w analityce: Podatki i opłaty), a w zespole 5 na koncie 55 "Koszty zarządu". Operację naliczenia opłaty będzie można wprowadzić do ksiąg zapisem:
- Wn konto 40 "Koszty według rodzajów" (w analityce: Podatki i opłaty),
- Ma konto 24 "Pozostałe rozrachunki"
oraz równolegle
- Wn konto 55 "Koszty zarządu",
- Ma konto 49 "Rozliczenie kosztów".
Uregulowanie opłaty powinno być ewidencjonowane na podstawie wyciągu bankowego następująco:
- Wn konto 24 "Pozostałe rozrachunki",
- Ma konto 13-0 "Rachunek bieżący".
|