Facebook

Jak szukać?»

30 kwietnia 2024 r. (wtorek) mija termin złożenia do US zeznań za 2023 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39
Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  Firma  »  Wskazówki dla przedsiębiorcy  »   Zmiany w zakresie etykietowania żywności
POLECAMY
A A A  drukuj artykuł

Zmiany w zakresie etykietowania żywności

Gazeta Podatkowa nr 89 (1130) z dnia 6.11.2014
Kinga Romas

Z dniem 13 grudnia 2014 r. na producentach i dystrybutorach żywności zacznie ciążyć obowiązek stosowania nowych przepisów w zakresie znakowania środków spożywczych. Chodzi o regulacje zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011/UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Celem nowych przepisów jest zapewnienie konsumentom podstaw do dokonywania świadomych wyborów dotyczących spożywanej przez nich żywności oraz uniemożliwienie przedsiębiorcom wprowadzania konsumentów w błąd.

Dla kogo zmiany?

Nowe regulacje będą miały zastosowanie w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym na wszystkich etapach, na których ich działania dotyczą przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Rozporządzenie dotyczy wszelkich środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego, w tym do środków spożywczych dostarczanych przez zakłady żywienia zbiorowego i do środków spożywczych przeznaczonych do dostarczenia do zakładów żywienia zbiorowego. Ponadto przepisy te będą miały też zastosowanie do usług gastronomicznych świadczonych przez przedsiębiorstwa transportowe, jeżeli połączenie transportowe rozpocznie się na terytorium państw członkowskich, do których stosuje się regulacje traktatowe.

Odpowiedzialność

Nowe rozporządzenie bardziej szczegółowo niż dotychczas reguluje zasady odpowiedzialności przedsiębiorców za dostarczanie konsumentom właściwych informacji na temat żywności. Odpowiedzialność w tym zakresie ponosić będzie podmiot, pod którego nazwą lub firmą dany środek spożywczy będzie wprowadzany na rynek. Natomiast w sytuacji, gdy dany podmiot nie prowadzi działalności w UE, to odpowiedzialność będzie obciążała importera na rynek unijny.

Data przydatności

W przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się psują i z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, datę minimalnej trwałości zastąpi termin przydatności do spożycia. Po upłynięciu terminu przydatności do spożycia środek spożywczy będzie uznawany za niebezpieczny zgodnie z art. 14 ust. 2-5 rozporządzenia 178/2002/WE.

W razie potrzeby należy też na etykiecie uwidocznić opis warunków przechowywania, które muszą być przestrzegane, aby produkt mógł być przydatny przez określony czas. W przypadku środków spożywczych:

  • których trwałość nie przekracza trzech miesięcy, wystarczy oznaczenie dnia oraz miesiąca,
     
  • których trwałość przekracza trzy miesiące, lecz nie przekracza 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie miesiąca oraz roku,
     
  • których trwałość przekracza 18 miesięcy, wystarczy oznaczenie roku.

Alergeny

Niektóre składniki lub inne substancje lub produkty (takie jak substancje pomocnicze w przetwórstwie) stosowane w produkcji środków spożywczych i pozostające w nich po zakończeniu procesu produkcyjnego mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji u niektórych osób, przy czym niektóre z tych alergii lub reakcji nietolerancji stanowią zagrożenie dla zdrowia osób, u których występują. Dlatego tak niezmiernie ważne jest, aby podawać informacje na temat obecności dodatków do żywności, substancji pomocniczych w przetwórstwie i innych substancji lub produktów, w przypadku których naukowo dowiedziono, że mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Chodzi bowiem o to, żeby umożliwić konsumentom, szczególnie osobom cierpiącym na alergie lub nietolerancje pokarmowe, dokonywanie świadomych, bezpiecznych dla nich wyborów.

Wymienione na etykiecie substancje alergenne można będzie podkreślić za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego je od reszty wykazu składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła. W przypadku żywności sprzedawanej bez opakowania bądź pakowanej dopiero w momencie sprzedaży, przekazanie informacji o obecności alergenów będzie obowiązkowe. Informacje te muszą być bowiem łatwo dostępne dla wszystkich konsumentów.

Wartość odżywcza

Do dotychczasowych danych szczegółowych, których podanie w odniesieniu do żywności opakowanej jest obowiązkowe, dodano informacje o wartości odżywczej. Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej obejmuje następujące elementy:

a) wartość energetyczną oraz

b) ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.

W odpowiednich przypadkach dopuszczalne ma być zamieszczenie bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej - komunikatu wskazującego, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Pominięcie informacji o wartości odżywczej dopuszczalne będzie w odniesieniu do określonych w rozporządzeniu przypadków, czyli np. w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw.

Informacja o wartości odżywczej będzie mogła zostać uzupełniona informacją o ilości jednego lub większej liczby takich składników jak np.:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
     
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
     
  • skrobia,
     
  • błonnik.

Przy czym podawanie informacji dotyczącej wartości odżywczej będzie obowiązkowe od dnia 13 grudnia 2016 r.

Najważniejsze kwestie regulowane nowym rozporządzeniem:

  • minimalna wielkość czcionki na etykiecie to co najmniej 1,2 mm, zaś w przypadku opakowań bądź pojemników, których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 80 cm2 - co najmniej 0,9 mm,
     
  • obowiązek uwidaczniania na etykiecie informacji o wartości odżywczej (obowiązuje od 13 grudnia 2016 r.),
     
  • wyszczególnienie na etykiecie informacji o substancjach powodujących alergię lub reakcję nietolerancji,
     
  • zasady uwidaczniania informacji o dacie przydatności do spożycia.

Podstawa prawna

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011/UE z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG (…)

Wskazówki dla przedsiębiorcy - czytaj także:

 
Przydatne linki
 
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.