PIT 2020

Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  PIT 2020  »  Pozostałe zagadnienia  »   Sposoby złożenia przez internet oświadczenia PIT-OP

Sposoby złożenia przez internet oświadczenia PIT-OP

Gazeta Podatkowa nr 26 (1797) z dnia 1.04.2021
Małgorzata Żujewska

Jestem emerytką. Dostałam z ZUS formularz PIT-40A za 2020 r. Zamierzam przekazać 1% podatku organizacji pożytku publicznego i w związku z tym muszę złożyć PIT-OP. Chciałabym przesłać PIT-OP przez internet. Czy potrzebny jest do tego kwalifikowany podpis elektroniczny?

NIE. PIT-OP składany przez internet nie musi być podpisany kwalifikowanym podpisem elektronicznym.

PIT-OP to oświadczenie o przekazaniu 1% podatku dochodowego na rzecz organizacji pożytku publicznego (OPP). Wskazuje się w nim numer KRS wybranej OPP, a opcjonalnie można podać dane uzupełniające, np. cel szczegółowy 1%. Takie oświadczenie przeznaczone jest dla emerytów i rencistów, którzy otrzymali od organu rentowego (np. z ZUS) roczne obliczenie podatku PIT-40A za 2020 r. i nie składają zeznania podatkowego PIT-37 albo PIT-36. PIT-OP można przekazać w formie papierowej (np. przesłać pocztą) lub elektronicznej. Oświadczenie można złożyć przez internet w ramach usługi Twój e-PIT lub przez system e-Deklaracje (w tym drugim przypadku także korzystając ze sprawdzonego programu komercyjnego pozwalającego na przesłanie dokumentu do systemu e-Deklaracje).

Do usługi Twój e-PIT można zalogować się na trzy sposoby. Pierwsza opcja to skorzystanie z login.gov.pl, czyli profilu zaufanego, e-dowodu lub bankowości elektronicznej. Drugim sposobem jest podanie kilku indywidualnych danych podatkowych. Te dane to: PESEL (albo NIP i data urodzenia), kwota przychodu z jednej z informacji od płatnika za 2020 r., kwota przychodu z rozliczenia za 2019 r. oraz kwota nadpłaty lub podatku dochodowego do zapłaty za 2019 r. Logowanie przy użyciu danych uwierzytelniających jest wykluczone, gdy kwota przychodu, nadpłaty lub podatku do zapłaty z PIT za 2019 r. wynosi "0". Trzecia opcja logowania to użycie aplikacji mObywatel. Do jej uruchomienia potrzebny jest profil zaufany. Po aktywacji aplikacji mObywatel należy zeskanować kod QR.

Oświadczenie PIT-OP przesyłane przez system e-Deklaracje może być opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo danymi autoryzującymi. Metoda oparta na danych autoryzujących jest bezpłatna. Polega na podaniu kilku informacji potwierdzających tożsamość podatnika. Są to jego: identyfikator podatkowy (PESEL albo NIP), pierwsze imię, nazwisko, data urodzenia oraz kwota przychodu wykazana za odpowiedni rok podatkowy dla celów PIT. Chodzi o przychód z PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39 albo PIT-40A za rok podatkowy o dwa lata wcześniejszy niż rok przesyłania dokumentu. Wymagana jest kwota z jednego z tych rozliczeń (dowolnego). Nie sumuje się przychodów wykazanych w kilku dokumentach. Jeżeli zeznanie lub roczne obliczenie podatku nie było składane za wymagany rok podatkowy, należy wpisać "0" (zero). Oświadczenie PIT-OP składane w 2021 r. przy użyciu danych autoryzujących uwierzytelnia się kwotą przychodu za 2019 r. (albo "0").

PIT-OP można przesłać przez internet za pomocą Programu DRUKI Gofin.