Bilans 2021

Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  BILANS 2020  »  Inwentaryzacja  »   Stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie inwentaryzacji zapasów

Stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie inwentaryzacji zapasów

Stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości w sprawie inwentaryzacji drogą spisu z natury zapasów materiałów, towarów, wyrobów gotowych i półproduktów (Dz. Urz. Min. Fin. z 2016 r. poz. 55), dalej zwane stanowiskiem w sprawie inwentaryzacji zapasów, nawiązuje do zapisów art. 26 i 27 ustawy o rachunkowości, wyjaśniając problemy merytoryczne i organizacyjne powstające przy przeprowadzaniu inwentaryzacji drogą spisu z natury zapasów rzeczowego majątku obrotowego. Zawiera ono szczegółowe wytyczne dotyczące procesu przygotowania, przebiegu i rozliczenia inwentaryzacji ww. zapasów.

Stanowisko to obowiązuje jednostki, które podjęły decyzję o stosowaniu Krajowych Standardów Rachunkowości (KSR) jako ich zasad (polityki) rachunkowości.

Przypomnijmy, iż - zgodnie z art. 10 ust. 3 ustawy o rachunkowości - w sprawach nieuregulowanych przepisami tej ustawy, przyjmując zasady (politykę) rachunkowości, jednostki mogą stosować krajowe standardy rachunkowości (KRS) wydane przez Komitet Standardów Rachunkowości. Przy czym przez KSR rozumie się wydane przez Komitet Standardów Rachunkowości standardy i stanowiska (por. pkt 2.18. KSR nr 7). Jednocześnie, jednostka, która ujawni w sprawozdaniu finansowym stosowanie KSR, jako jej zasad (polityki) rachunkowości, zobowiązuje się stosować wszystkie dotyczące jej standardy (i stanowiska), w sprawach nieuregulowanych ustawą. Oznacza to, że nie jest właściwe powoływanie się na stosowanie KSR i jednocześnie wybiórcze stosowanie niektórych standardów (i stanowisk) lub ich części i niestosowanie innych (por. pkt 3.2.2. KSR nr 7). Decyzja kierownika jednostki o stosowaniu tylko wybranych KSR spośród tych, które jej dotyczą, albo przyjęcie tylko niektórych ich postanowień, jest równoważna decyzji o nieprzyjęciu do stosowania KSR. Nie ma potrzeby ujawnienia w sprawozdaniu finansowym faktu nieprzyjęcia KSR do zasad (polityki) rachunkowości, stosowanych przez jednostkę. W takiej sytuacji, w każdym przypadku wystąpienia w działalności jednostki transakcji, zdarzenia lub warunku będących sprawami, których przepisy o rachunkowości nie regulują, jednostka jest zobowiązana do szczegółowego opracowania i uzasadnienia przyjętych zasad (polityki) rachunkowości w tych sprawach i ujawnienia tych spraw i zasad w sprawozdaniu finansowym (por. pkt 3.2.4. KSR nr 7).

Jednostki, które w swoich zasadach (polityce) rachunkowości mają zapis o stosowaniu KSR, nie muszą wprowadzać wskazówek zawartych w stanowisku w sprawie inwentaryzacji zapasów do swoich instrukcji inwentaryzacyjnych. Zmiany instrukcji inwentaryzacyjnych w związku z wydaniem tego stanowiska powinny dokonać jedynie jednostki, które nie zdecydowały się na stosowanie KSR. Uwzględnienie w instrukcji inwentaryzacyjnej opublikowanych wskazówek będzie z pewnością sprzyjać prawidłowej i sprawnej inwentaryzacji zapasów.

Warto przy okazji podkreślić, iż jednostki, które - na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o rachunkowości - stosują KSR, mają obowiązek zastosować stanowisko w sprawie inwentaryzacji zapasów przy rocznej inwentaryzacji.

Inwentaryzacja - czytaj także:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.