Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  BILANS 2019  »  Pozostałe zagadnienia  »   Termin przekazania sprawozdania finansowego osoby fizycznej do KAS

Termin przekazania sprawozdania finansowego osoby fizycznej do KAS

Gazeta Podatkowa nr 36 (1702) z dnia 4.05.2020
Dorota Przybyszewska

Z powodu epidemii wydłużono do 31 lipca 2020 r. termin złożenia sprawozdania finansowego osób fizycznych za 2019 r. do KAS. Termin ten generalnie przypada przed upływem terminu określonego na złożenie zeznania PIT za ten sam rok. Jednak zeznanie PIT za 2019 r. można złożyć do 1 czerwca 2020 r. Kiedy więc trzeba złożyć sprawozdanie za 2019 r. do KAS?

Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie od dnia 15 lutego do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym. Stanowi o tym art. 45 ust. 1 ustawy o pdof (Dz. U. z 2019 r. poz. 1387 ze zm.). Natomiast zgodnie z art. 15zzj ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374 ze zm.), złożenie organowi podatkowemu zeznania o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) za 2019 r. oraz wpłacenie należnego podatku dochodowego od osób fizycznych po upływie terminu na jego złożenie (tj. 30 kwietnia 2020 r.), nie później jednak niż w terminie do dnia 1 czerwca 2020 r., jest równoznaczne ze złożeniem przez podatnika podatku dochodowego od osób fizycznych zawiadomienia, o którym mowa w art. 16 § 4 Kodeksu karnego skarbowego (Dz. U. z 2020 r. poz. 19 ze zm.). W takim przypadku organ nie wszczyna postępowania w sprawie o przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe, a wszczęte umarza.

Podatnicy prowadzący księgi rachunkowe obowiązani do sporządzenia sprawozdania finansowego przekazują, za pomocą środków komunikacji elektronicznej, Szefowi KAS sprawozdanie finansowe przed upływem terminu określonego na złożenie zeznania. Tak wynika z art. 45 ust. 5 ustawy pdof. Jednak na mocy § 2 rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie określenia innych terminów wypełniania obowiązków w zakresie ewidencji oraz w zakresie sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru, jednostki lub organu sprawozdań lub informacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 570), termin określony w art. 45 ust. 5 ustawy o pdof przedłuża się do dnia 31 lipca 2020 r.

Zatem sprawozdanie finansowe za 2019 r. osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą należy złożyć do Szefa KAS do dnia 31 lipca 2020 r., niezależnie od ostatecznego terminu złożenia zeznania.