Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  BILANS 2019  »  Pozostałe zagadnienia  »   Termin zatwierdzenia sprawozdania finansowego za 2019 r.

Termin zatwierdzenia sprawozdania finansowego za 2019 r.

Gazeta Podatkowa nr 35 (1701) z dnia 30.04.2020
Karolina Paszkowska

Sprawozdanie finansowe spółki z o.o. za 2019 r. zostało przygotowane i podpisane w lutym 2020 r. Czy mimo że zostało ono sporządzone przed 31 marca 2020 r., można je zatwierdzić w wydłużonym, ze względu na epidemię, terminie, tj. do 30 września 2020 r.?

Ostateczny termin zatwierdzenia sprawozdania finansowego za 2019 r. w przypadku jednostek, których rok obrotowy jest tożsamy z rokiem kalendarzowym, zasadniczo mija 30 września br. Nie ma znaczenia, że sporządzenie sprawozdania finansowego za 2019 r. nastąpiło przed 31 marca br.

Zgodnie z art. 53 ust. 1 ustawy o rachunkowości roczne sprawozdanie finansowe podlega zatwierdzeniu przez organ zatwierdzający, nie później niż 6 miesięcy od dnia bilansowego. Zatem w przypadku jednostek, w których dzień bilansowy przypadał 31 grudnia 2019 r., zatwierdzenie sprawozdania finansowego za 2019 r. powinno nastąpić do 30 czerwca br. Jednak ze względu na epidemię COVID-19 termin ten został odroczony do 30 września 2020 r. Terminy dotyczące m.in. sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru lub organu rocznych sprawozdań finansowych zostały zmienione przez § 3 ust. 4 rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie określenia innych terminów wypełniania obowiązków w zakresie ewidencji oraz w zakresie sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru, jednostki lub organu sprawozdań lub informacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 570), które weszło w życie 31 marca 2020 r. Rozporządzenie to ma zastosowanie do obowiązków dotyczących roku obrotowego, kończącego się po 29 września 2019 r., jednak nie później niż 30 kwietnia 2020 r., których termin wykonania nie upłynął przed 31 marca 2020 r.