Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  BILANS 2019  »  Pozostałe zagadnienia  »   SP ZOZ przekazuje sprawozdanie finansowe za 2019 r. tylko do ...

SP ZOZ przekazuje sprawozdanie finansowe za 2019 r. tylko do KRS

Gazeta Podatkowa nr 24 (1690) z dnia 23.03.2020
Monika Kuźbińska

Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej (SP ZOZ) powinien złożyć swoje sprawozdanie finansowe za 2019 r. wyłącznie do KRS. Nie ma wymogu, aby przekazywał je odrębnie do Szefa KAS. Wynika to z odpowiedzi Ministerstwa Finansów z dnia 2 marca 2020 r. na zapytanie naszego Wydawnictwa.

SP ZOZ sporządzają roczne sprawozdania finansowe w postaci elektronicznej oraz opatrują je kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym (art. 45 ust. 1f ustawy o rachunkowości). Co istotne, sprawozdanie finansowe opracowywane przez SP ZOZ za 2019 r. powinno mieć format XML.

Na podstawie art. 49 ust. 1 ustawy o KRS, SP ZOZ podlegają obowiązkowi wpisu do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej. Jeżeli podmiot wpisany do tego rejestru, podejmuje działalność gospodarczą, podlega obowiązkowi wpisu także do rejestru przedsiębiorców, z wyjątkiem SP ZOZ. Gdy dany podmiot jest wpisany do KRS, to generalnie składa we właściwym rejestrze sądowym m.in. roczne sprawozdanie finansowe i sprawozdanie z badania (art. 69 ust. 1 ustawy o rachunkowości). Wymóg ten nie dotyczy jednak m.in. stowarzyszeń, związków zawodowych i fundacji, jeśli nie prowadzą działalności gospodarczej. Nie stosuje się bowiem wówczas do nich przepisów rozdziałów 67 ustawy o rachunkowości, tj. m.in. odnoszących się do składania w KRS sprawozdań finansowych. W ustawie o rachunkowości nie zawarto w stosunku do SP ZOZ zwolnienia z tego obowiązku, zatem kierownik SP ZOZ składa w KRS sprawozdanie finansowe.

Jednocześnie w świetle art. 27 ust. 2 ustawy o pdop, jeżeli dany podmiot jest podatnikiem pdop i nie jest wpisany do rejestru przedsiębiorców KRS, ma obowiązek przekazać m.in. sprawozdanie finansowe wraz ze sprawozdaniem z badania Szefowi KAS. Powstała zatem wątpliwość, czy SP ZOZ jest zobligowany złożyć swoje sprawozdanie finansowe za 2019 r. zarówno do KRS, jak i do Szefa KAS. Resort finansów w nadesłanej odpowiedzi wyjaśnił, że na SP ZOZ, jako jednostce wpisanej do KRS, ciąży obowiązek przekazania m.in. sprawozdania finansowego do tego rejestru. Z racji tego, że sprawozdanie złożone do KRS trafia następnie do Centralnego Rejestru Danych Podatkowych (czyli w konsekwencji do Szefa KAS), samo złożenie sprawozdania do KRS jest wystarczające, aby wypełnić obowiązek z art. 27 ust. 2 ustawy o pdop.