Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  BILANS 2020  »  Pozostałe zagadnienia  »   Ujęcie w księgach zaliczki na poczet badania sprawozdania finansowego za ...

Ujęcie w księgach zaliczki na poczet badania sprawozdania finansowego za 2020 r. i jej rozliczenia

Gazeta Podatkowa nr 101 (1767) z dnia 17.12.2020
Dorota Przybyszewska

Podpisaliśmy umowę o badanie sprawozdania finansowego za 2020 r. i na poczet tej usługi wpłaciliśmy częściową zaliczkę. Jak ująć ją w księgach rachunkowych i rozliczyć po wykonaniu badania?

Wydatkami poniesionymi na badanie sprawozdania finansowego obciąża się koszty w roku wykonania usługi, tj. przeprowadzenia badania. Zaliczka wpłacona w 2020 r. na poczet przeprowadzenia w kolejnym roku obrotowym badania sprawozdania finansowego za 2020 r. podlega, na podstawie faktury zaliczkowej, ujęciu w księgach rachunkowych 2020 r. na koncie 30 "Rozliczenie zakupu".

Zgodnie z art. 66 ust. 5 ustawy o rachunkowości koszty wykonania czynności rewizji finansowej ponosi jednostka, której sprawozdanie finansowe jest badane. W księgach rachunkowych zalicza się je do kosztów działalności operacyjnej jednostki. Badanie sprawozdania za dany rok jest generalnie wykonywane w następnym roku. Dlatego koszt usługi badania sprawozdania finansowego za 2020 r. będzie ujęty w księgach 2021 r. W zespole 4 księguje się go na koncie 40-2 "Usługi obce", a w zespole 5 na koncie 55 "Koszty zarządu".

W omawianej sytuacji przed zrealizowaniem usługi badania jednostka zapłaciła firmie audytorskiej zaliczkę z tym związaną. Wpłaconą na poczet badania sprawozdania zaliczkę należy zaewidencjonować w dacie jej zapłaty, w oparciu o wyciąg bankowy, zapisem:

- Wn konto 21 "Rozrachunki z dostawcami",

- Ma konto 13-0 "Rachunek bieżący".

Fakturę zaliczkową wystawioną przez firmę audytorską na kwotę zaliczki trzeba zaksięgować:

a) wartość brutto zaliczki

b) VAT naliczony podlegający odliczeniu

- Ma konto 30 "Rozliczenie zakupu".

Po tym księgowaniu na koncie 30 "Rozliczenie zakupu" powstanie saldo po stronie Wn. Będzie ono figurowało na tym koncie na dzień bilansowy 31 grudnia 2020 r. i zostanie rozliczone w 2021 r. po zakończeniu badania i otrzymaniu faktury końcowej. Fakturę taką księguje się na zasadach ogólnych. Następnie łączną wartość netto usługi (sumę wynikającą z konta 30 dotyczącą faktury zaliczkowej i faktury końcowej) odnosi się w koszty działalności operacyjnej okresu wykonania usługi.

Przykład

Założenia

1. W listopadzie 2020 r. jednostka zawarła z firmą audytorską umowę o badanie sprawozdania finansowego za 2020 r. i 2021 r. Ustalono, że cena brutto za badanie sprawozdania za 2020 r. wyniesie 13.530 zł.

2. Zgodnie z zawartą umową w listopadzie br. zapłacono na poczet usługi zaliczkę w kwocie 30%, tj. 4.059 zł. Firma audytorska wystawiła fakturę zaliczkową na kwotę netto 3.300 zł (plus VAT 759 zł).

3. Załóżmy, że zakończenie badania nastąpi w maju 2021 r. Jednostka otrzyma od firmy audytorskiej fakturę końcową na kwotę brutto 9.471 zł (w tym wartość netto 7.700 zł, VAT 1.771 zł).

4. Jednostka ewidencjonuje koszty w zespole 4 i 5.

Dekretacja w księgach 2020 r.

1. WB - zapłata zaliczki na poczet badania:  4.059 zł
    - Wn konto 21 "Rozrachunki z dostawcami",
    - Ma konto 13-0 "Rachunek bieżący".
2. Faktura zaliczkowa:
  a) wartość brutto zaliczki  4.059 zł
  b) VAT naliczony podlegający odliczeniu  759 zł
    - Ma konto 30 "Rozliczenie zakupu".

Dekretacja w księgach 2021 r.

1. Faktura końcowa dokumentująca przeprowadzenie badania sprawozdania finansowego za 2020 r.:
  a) pozostała wartość zobowiązania (brutto)  9.471 zł
  b) VAT naliczony podlegający odliczeniu  1.771 zł
2. PK - zarachowanie w koszty wartości usługi:  11.000 zł
    - Wn konto 40-2 "Usługi obce",
    - Ma konto 30 "Rozliczenie zakupu"
  oraz równolegle
    - Wn konto 55 "Koszty zarządu",
    - Ma konto 49 "Rozliczenie kosztów".