Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »  BILANS 2020  »  Pozostałe zagadnienia  »   Czy jest możliwe sporządzenie sprawozdania w walucie obcej?

Czy jest możliwe sporządzenie sprawozdania w walucie obcej?

Zeszyty Metodyczne Rachunkowości nr 23 (527) z dnia 1.12.2020

Udziałowcami naszej spółki są obcokrajowcy. Księgi rachunkowe prowadzimy zgodnie z ustawą o rachunkowości. Czy na podstawie decyzji organu zatwierdzającego naszej spółki możemy sporządzić sprawozdanie finansowe wyłącznie w euro?

Jednostki prowadzące księgi rachunkowe i sporządzające sprawozdanie finansowe zgodnie z ustawą o rachunkowości zobowiązane są sporządzić to sprawozdanie w walucie polskiej.

Z ustawy o rachunkowości wynika, że księgi rachunkowe prowadzi się w języku polskim i w walucie polskiej. Ponadto sprawozdanie finansowe oraz sprawozdanie z działalności jednostki sporządza się w języku polskim i w walucie polskiej (por. art. 9art. 45 ust. 5 ww. ustawy). Jedynie jednostki sporządzające sprawozdanie finansowe zgodnie z Międzynarodowymi Standardami Rachunkowości (MSR) mogą prezentować swoje sprawozdania finansowe w dowolnej walucie (lub walutach). W sytuacji gdy w jednostce waluta prezentacji różni się od waluty funkcjonalnej jednostki, przelicza ona swój wynik finansowy oraz sytuację majątkową i finansową na walutę prezentacji.

Przykładowo, jeżeli grupa kapitałowa składa się z indywidualnych jednostek stosujących różne waluty funkcjonalne, to wyniki finansowe oraz sytuację majątkową i finansową poszczególnych jednostek wyraża się we wspólnej walucie, tak aby możliwa była prezentacja skonsolidowanego sprawozdania finansowego (por. pkt 38 MSR 21 "Skutki zmian kursów wymiany walut"). Jeśli zatem jednostki stosują przepisy ustawy o rachunkowości i sporządzają roczne sprawozdania finansowe lub roczne skonsolidowane sprawozdania finansowe zgodnie z MSR, to mogą sporządzić sprawozdanie finansowe w walucie innej niż waluta polska.