Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »    »  Aktualności i sygnały  »   Stanowisko Parlamentu Europejskiego w sprawie paszportów szczepionkowych

Stanowisko Parlamentu Europejskiego w sprawie paszportów szczepionkowych

Gazeta Podatkowa nr 37 (1808) z dnia 10.05.2021

Parlament Europejski przyjął stanowisko w sprawie wniosku dotyczącego certyfikatu potwierdzającego prawo do swobodnego przemieszczania się w Europie w czasie pandemii.

Europosłowie zaproponowali zmianę nazwy na "unijny certyfikat COVID-19" zamiast proponowanego przez Komisję Europejską "cyfrowego zielonego certyfikatu". Ich zdaniem powinien on obowiązywać przez 12 miesięcy, a nie dłużej.

Dokument w formie cyfrowej lub papierowej będzie potwierdzał, że dana osoba została zaszczepiona przeciwko koronawirusowi lub uzyskała negatywny wynik testu albo wyleczyła się z infekcji. Certyfikat EU COVID-19 nie będzie jednak służyć jako dokument podróży ani nie stanie się warunkiem korzystania z prawa do swobodnego przemieszczania. Ma on jedynie ułatwiać poruszanie się po UE.

Zdaniem Parlamentu posiadacze certyfikatu EU COVID-19 nie powinni podlegać dodatkowym ograniczeniom w podróżowaniu, takim jak kwarantanna, samoizolacja czy testy. Posłowie podkreślają również, że aby uniknąć dyskryminacji osób nieszczepionych oraz ze względów ekonomicznych, kraje UE powinny zapewnić powszechne, dostępne, terminowe i bezpłatne testy.

Parlament chce zagwarantować, że unijny certyfikat będzie funkcjonował równolegle z każdą inicjatywą państw członkowskich, które powinny również przestrzegać tych samych wspólnych ram prawnych.

Posłowie uważają, że państwa członkowskie muszą akceptować świadectwa szczepień wydane w innych państwach członkowskich dla osób zaszczepionych szczepionką dopuszczoną do użytku w UE przez Europejską Agencję Leków (EMA), czyli obecnie Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Do państw członkowskich będzie należała decyzja, czy zaakceptują również świadectwa szczepień wydane w innych państwach członkowskich dla szczepionek wskazanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

źródło: www.europarl.europa.eu/news/pl