Aktualnie jesteś: Gofin.pl (strona główna)  »    »  Aktualności i sygnały  »   Kolejna zmiana terminu zatwierdzenia sprawozdania finansowego

Kolejna zmiana terminu zatwierdzenia sprawozdania finansowego

Gazeta Podatkowa nr 75 (1741) z dnia 17.09.2020

Ministerstwo Finansów planuje kolejny raz przesunąć termin zatwierdzenia sprawozdań finansowych. Ma to dotyczyć m.in. spółdzielni i stowarzyszeń.

Minister Finansów przedstawił projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia innych terminów wypełniania obowiązków w zakresie ewidencji oraz w zakresie sporządzenia, zatwierdzenia, udostępnienia i przekazania do właściwego rejestru, jednostki lub organu sprawozdań lub informacji, na mocy którego w marcu 2020 r. został odroczony w czasie termin związany m.in. z zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za 2019 r. (przesunięto go generalnie na koniec września 2020 r.).

Konieczność nowelizacji rozporządzenia wynika z potrzeby uwzględnienia art. 90 ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw. Przepis ten wskazuje na przedłużenie do 6 tygodni od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii terminu zwołania walnego zgromadzenia spółdzielni albo zebrania właścicieli lokali. Oznacza to, że w niektórych podmiotach może wystąpić prawne ograniczenie w realizacji obowiązku zatwierdzenia sprawozdania finansowego w terminie do 30 września br.

Z tego względu w projekcie rozporządzenia zmieniającego w § 3 dodano ust. 4a, który umożliwia przedłużenie terminu zatwierdzenia sprawozdania finansowego:

a) spółdzielniom do dnia odbycia walnego zgromadzenia członków spółdzielni, o którym mowa w art. 90 ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19... (dzięki tej zmianie zostanie wyeliminowana wątpliwość w kwestii obowiązku dwukrotnego składnia sprawozdania finansowego spółdzielni w rejestrze sądowym według zasady wskazanej w art. 69 ust. 2 ustawy o rachunkowości, czyli pierwszy raz jako sprawozdanie niezatwierdzone, a drugi raz po jego zatwierdzeniu),

b) jednostkom, które nie są spółkami kapitałowymi, spółkami komandytowo-akcyjnymi i spółkami jawnymi lub komandytowymi, których wszystkimi wspólnikami lub akcjonariuszami ponoszącymi nieograniczoną odpowiedzialność są spółki kapitałowe, spółki komandytowo-akcyjne lub spółki z innych państw o podobnej do tych spółek formie prawnej, w których liczba członków organów zarządzających przewyższa ograniczenia w zakresie zgromadzeń, spotkań i zebrań w czasie epidemii oraz brak jest możliwości podejmowania uchwał przy wykorzystaniu środków bezpośredniego porozumiewania się na odległość (np. w formie telekonferencji).

W wymienionych podmiotach termin zatwierdzenia sprawozdania finansowego zostanie przedłużony do 6 tygodni od dnia odwołania stanu epidemii albo ogłoszonego bezpośrednio po nim stanu zagrożenia epidemicznego.

Planuje się, że rozporządzenie wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.