Zakład pracy jest zobowiązany do zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Ze względów organizacyjnych nie ma jednak możliwości ich wydawania, dlatego zamierza zapewnić pracownikom talony obiadowe do wykorzystania w punkcie gastronomicznym. Czy wartość tych talonów będzie oskładkowana i opodatkowana?
Nie. Wartość talonów uprawniających do otrzymania posiłków profilaktycznych będzie zwolniona ze składek ZUS i od podatku dochodowego.
Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca jest obowiązany zapewnić nieodpłatnie odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 K.p.). Rodzaje tych posiłków i napojów, a także wymagania, jakie powinny spełniać zostały określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279), dalej rozporządzeniu z dnia 28 maja 1996 r.
Ważne: Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków profilaktycznych ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych albo przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów (§ 2 ust. 2 rozporządzenia z dnia 28 maja 1996 r.). |
Z podstawy wymiaru składek ZUS wyłączono wartość świadczeń rzeczowych wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz ekwiwalenty za te świadczenia wypłacane zgodnie z przepisami wydanymi przez radę ministrów lub właściwego ministra, a także ekwiwalenty pieniężne za pranie odzieży roboczej, używanie odzieży i obuwia własnego zamiast roboczego oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie napojów bezalkoholowych, posiłków oraz artykułów spożywczych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych. Tak stanowi § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1949), dalej rozporządzenia składkowego.
W świetle powyższego, wartość talonów, wydanych przez pracodawcę (który ze względów organizacyjnych/rodzaju wykonywanej przez pracownika pracy nie może zapewnić posiłków), na podstawie których pracownik korzysta z posiłków profilaktycznych w punktach gastronomicznych, na mocy powołanego wyżej przepisu, jest zwolniona z oskładkowania.
Stosownie do art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o pdof, wartość tych świadczeń korzysta również ze zwolnienia od podatku dochodowego.
Zwracamy uwagę! Przepisy rozporządzenia z dnia 28 maja 1996 r. zobowiązują pracodawcę, który ze względów organizacyjnych lub ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy nie może zapewnić pracownikowi posiłku, do przyjęcia jednego z dwóch sposobów określonych w rozporządzeniu. Nie może on zastosować innych innowacyjnych rozwiązań (np. usług cateringowych). W związku z powyższym Rada Ministrów przygotowała projekt (z dnia 5 marca 2019 r.) rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Jak czytamy w jego uzasadnieniu: "(...) Projektowane rozporządzenie ma na celu wprowadzenie zmiany, która umożliwi pracodawcom stosowanie nowoczesnych i innowacyjnych rozwiązań, przy jednoczesnym utrzymaniu dotychczasowego poziomu bezpieczeństwa i higieny pracy, a także profilaktycznego charakteru posiłków.
Projektowane rozporządzenie umożliwi pracodawcom zastosowanie nowych rozwiązań wyłącznie, gdy ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych pracodawca nie może wydać pracownikowi posiłku profilaktycznego. (...)
Nowe brzmienie przepisów w odniesieniu do pracodawców, którzy ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie mają możliwości wydawania posiłku profilaktycznego, umożliwi wykorzystanie dowolnego sposobu zapewnienia tych posiłków, zamiast dotychczasowego stosowania wyłącznie dwóch alternatywnych sposobów. Jednocześnie zastosowanie przez pracodawcę nowego sposobu zapewniania posiłków profilaktycznych zostanie uzależnione od przeprowadzenia w tym zakresie obowiązkowych konsultacji z przedstawicielami pracowników lub organizacjami związkowymi. (...)".
Zgodnie z § 2 projektowanego rozporządzenia, zmiany te miałyby wejść w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia rozporządzenia zmieniającego.
|